Осем души продължават да са безследно изчезнали ден след изригването на вулкан в Нова Зеландия, при което загинаха петима души, предаде Ройтерс и БТА.


Министър-председателят Джасинда Ардърн каза пред журналисти в град Уакатане, намиращ се близо до вулканичния остров Уайт, че няколко души са в болница в критично състояние.

Тя заяви, че сред пострадалите има туристи от Австралия, САЩ, Великобритания, Китай и Малайзия.

Говорител на полицията съобщи, че 31 души са приети в болница. Той потвърди, че са загинали петима души.


Според спасителните екипи няма вероятност да бъдат открити повече оцелели. Огледите на острова по въздух не са показали признаци на живот в района на бедствието.

"Случи се най-странното нещо в живота ни! Обикаляхме вулкана в продължение на час. 10 минути, след като си тръгнахме, той изригна! Лодката се върна обратно, за да качи оцелелите. Не съм сигурна дали има такива...", казва лине Мура, която е от Бразилия.

Над час туристическото корабче изчаква оцелелите, които да откара на брега. Повечето са със сериозни наранявания, предимно изгаряния. Част от тях са в критично състояние.

"Пред нас една лодка изгоря. Късметлии сме, че сме живи. Огромни късметлии. Всички си помагаха, всеки от нас правеше каквото може, за да съдейства на останалите", допълва Мура.

Според новозеландските власти няма почти никаква вероятност на острова да има още оцелели. Спасителни операции не могат да се провеждат, поради опасност от ново изригване. Полетите в района са забранени.

Белият остров е сред най-активните вулкани в Нова Зеландия, за последно изригва през 2016 г. През август там е поставен стар контейнер, който да послужи като убежище при подобно бедствие. Никой не знае дали има хора, успели да се скрият там.