Първа приета оставка заради пожарите в Гърция. Един от заместник-кметовете в община Маратон, подаде оставка заради трагедията, съобщава гръцкото издание Катимерини. По-рано тази седмица министърът на обществения ред Никос Тоскас също подаде оставка, но премиерът Алексис Ципрас не я прие.

След опустошителните пожари, връхлетели Гърция, властите признаха неадекватност при справянето с трагедията. Гръцкият премиер Алексис Ципрас пое политическата отговорност за бедствието, което отне живота на 88 души. Ден след извънредната среща на кабинета в петък, на която се обсъдиха мерките за възстановяване на щетите от пожарите, министърът на обществения ред Никос Тоскас обаче отрече властите да са допуснали грешки при спасителната операция. Той каза, че жителите на туристическото градче Мати, което беше засегнато най-тежко от пожарите, не са били евакуирани, защото огънят се е разраснал твърде бързо и не е имало достатъчно време.

Полицията все още разследва причините за пожарите. Източник, близък до разследването, съобщи пред гръцки медии, че един от тях е бил предизвикан случайно от жител от Рафина. Смята се, че това е станало по невнимание, докато мъжът се опитвал да изгори сухи клони и трева. Друга хипотеза, която обаче беше отхвърлена от някои специалисти е, че някои от пожарите са предизвикани умишлено. Миналата седмица властите дори арестуваха 4-ма души по обвинения в умишлено предизвикване на някои от възникналите в страната пожари. Междувременно жителите на Гърция вече започнаха да погребват жертвите. В събота беше погребан възрастен свещеник, който се удавил в морето в опит да се спаси от пожара в градчето Мати, съобщи Телевизия "Европа". Трима членове на едно семейство ще бъдат погребани в неделя в Мати. Кипър оказа сериозна подкрепа на засегнатите от пожара. Във вторник ще се проведе благотворителен концерт пред парламента в столицата Никозия. Доброволци от острова са изпратили над 10 000 килограма провизии за да подпомогнат пострадалите от пожарите.