Папа Франциск изрази днес безпокойство от използването на атомна енергия и призова да се помогне на жертвите на земетресението, цунамито и ядрената авария от 2011 г. в Япония, съобщи Франс прес.

На третия ден от посещението си в Япония Франциск слуша разказите на оцелели при земетресението с магнитуд 9 и последвалото цунами, които поразиха страната на 11 март 2011 г. и отнеха живота на 18 500 души. Вълната достигна атомната електроцентрала във Фукушима и предизвика най-голямата ядрена катастрофа от тази в Чернобил в Съветския съюз през 1986 г.

Папата благодари на всички, "мобилизирали се веднага" след катастрофата и припомни, че "50 000 евакуирани хора още живеят във временни жилища, без да могат да се върнат у дома си".

Франциск заяви, че здравните и социални последици от ядрената катастрофа пораждат "безпокойство, защото продължава да се използва атомна енергия". Той добави, че японските епископи са отправили призив за затваряне на атомните електроцентрали.

Оцелели при бедствието японци и евакуирани от района на Фукушима изплакаха болката си и изказаха тревогите си за бъдещето пред Светия отец.

Мацуки Камошита е бил на осем години, а малкият му брат на три, когато аварията във Фукушима ги е принудила да напуснат района заради радиационното облъчване.

"Баща ми ни повери на майка ми и се върна във Фукушима. Той бе преподавател и трябваше да се погрижи за учениците", каза младежът. "В крайна сметка спря да работи, след като бе физически и психически смазан", добави той пред папата, който го прегърна.

Камошита се оплака, че правителството е спряло да осигурява жилища на евакуираните и мнозина от тях не са имали друг избор, освен да се върнат във Фукушима.

Зони във Фукушима, които бяха забранени за влизане, бяха отново отворени след работата по обеззаразяването. Това доведе до намаляване на правителствената финансова помощ за евакуираните, отбеляза Асошиейтед прес.