Панда от зоопарка в Копенхаген избяга извън огражденията на клетката си в понеделник.  Син Ер, шестгодишна мъжка панда, успял да направи обиколка на зоологическата градина, която по това време била затворена.

Бунтарят бил забелязан от видео камерите да излиза от заграждението си, плъзгайки се под електрическа ограда, обясни говорителят на зоопарка Якоб Мункхолм Хоек. Мечето скитало спокойно из зоологическата градина, докато служител не алармирал екипа по сигурността.

"Ветеринарният лекар на зоопарка направи анестезия на пандата и той беше върнат обратно в заграждението. Там му беше дадена противоотрова и се събуди няколко минути по-късно.", обяснил Хоек.

След бягството от зоопарка внимателно ще огледат и отстранят пробивите в заграждението, за да се "уверят, че това няма да се повтори".

Син Ер и неговата половинка Мао Сън, която не е взела участие в бягството му, са обитатели на зоопарка от април 2019 г. Те са пристигнали от китайския град Ченду като част от програмата "панда дипломация", създадена от Китай за насърчаване на отношенията с търговски партньори.