Ню Йорк, който беше епицентър на заразата от коронавирус в САЩ, сега има най-ниско разпространение на вируса, а броят на смъртните случаи и хоспитализираните болни от COVID-19 намалява, съобщи днес губернаторът на този американски щат Андрю Куомо, цитиран от Ройтерс и БТА.

"За пореден път показахме, че сме преминали от най-високото ниво на разпространение на заразата в страната до най-ниското", каза губернаторът на редовния си брифинг.

"По-малко от 1% от тестваните вчера около 60 000 жители на Ню Йорк са дали положителни проби за вируса", каза Куомо.

"Броят на хората, влизащи в болница с COVID-19 в щата, е спаднал вчера до 1479 души - най-малко от началото на заразата", подчерта губернаторът.

В същото време случаите на коронавирус скочиха днес в щатите Аризона и Флорида, ден след като там и в още четири щата - Невада, Оклахома, Орегон и Тексас - съобщено вчера за рекорден брой нови случаи. Във Флорида днес са установени 2600 нови случаи, а в Аризона - над 1800.

В Аризона са заети 83 на сто от леглата в интензивни болнични отделения. Във Флорида и Тексас увеличението се отдава донякъде на отварянето на баровете. В Орегон над 200 от новите случаи са свързани с прояви в конкретна църква.

САЩ са страната с най-много заразени (над 2,1 милиона) и най-много смъртни случаи, свързани с коронавируса (над 116 000).