Група експерти на ООН заявиха, че въпреки някои подобрения, Гърция продължава да нарушава някои международни задължения относно местата за задържане, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Работната група на ООН за произволното задържане представи предварителен доклад след посещение в 20 места за задържане в страната от 2 до 13 декември. Експертите отбелязаха някои проблемни сфери както в наказателната правосъдна система, така и в тази на миграцията.

Групата, която посети Гърция, след като бе поканена от правителството, заяви, че е имала неограничен достъп до места за задържане и е получила пълно сътрудничество от страна на гръцките власти.

Пренаселеност в местата за задържане, неотделяне на заподозрени в предсъдебно задържане от вече осъдени затворници, липса на достъп на кандидатите за убежище до преводачи и юридическа помощ и съобщения за произволни връщания на мигранти в Турция, са основните очертани от експертите проблеми.

Групата заяви, че промяната в наказателния кодекс, намаляваща продължителността на присъдите и окуражаването на алтернативи като обществено полезен труд са позитивни стъпки напред.

Групата отбеляза също, че условията в затворите и полицейските арести в Гърция като цяло не отговарят на международните стандарти.