Родената във Великобритания млада жена Шамима Бегум, която като ученичка заминава за Сирия, за да се присъедини към групировката "Ислямска държава" (ИД) не трябва да бъде допускана да се върне във Великобритания, за да оспори решението на властите да я лишат от британско гражданство, защото представлява заплаха за сигурността, постанови днес британският Върховен съд, цитиран от Ройтерс и БТА.

Бегум, чиито родители са от бангладешки произход, напуска Лондон през 2015 г., когато е на 15 години и заминава за Сирия през Турция с две съученички.

В Сирия тя се омъжва за привърженик на ИД и живее в Рака - столицата на самопровъзгласения "халифат", където остава четири години, докато не е открита в лагер за задържане. След напускането на Великобритания тя ражда три деца, но и трите умират.

Британският вътрешен министър лишава Бегум от британско гражданство, но през юли Апелативният съд единодушно решава, че 21-годишната жена, може да получи възможност за справедливо и ефективно оспорване на това решение, само ако й бъде позволено да се върне във Великобритания.

Оспорвайки това решение, Джеймс Иди, адвокат на британското правителство, се аргументира пред Върховния съд, че онези, които са се присъединили към ИД представляват сериозна заплаха за националната сигурност.

"Оценката е, че тя представлява реална заплаха, което оправдава отнемането на британското й гражданство и съответно издигането на практически и юридически пречки, обосновани с интересите на националната сигурност, за връщането й във Великобритания", заяви Иди.