Във Великобритания привърженичка на забранената терористична организация "Ислямска държава" призна, че е планирала да вдигне във въздуха известната катедрала "Сейнт Пол" в Лондон.

36-годишната Сафия Амира Шейх, от западния лондонски квартал "Хейс", призна в централния криминален съд, известен още като OldBailey, че е подготвяла бомбени нападения в катедралата "Сейнт Пол" и хотел.

Обвиняемата, чието име по рождение е Мишел Рамсден, е приела исляма през 2007 година, като бързо след това се е радикализирала.

Тя е била арестувана през октомври миналата година, след като е влязла в контакт с двама полицейски служители - мъж и жена, действащи под прикритие. Двамата са се представяли като съмишленици на Сафия и тя е потърсила съдействие от тях за изготвяне на взривните устройства.

От закодираната кореспонденция между Сафия и полицаите става ясно, че тя е искала да избие възможно най-много хора, като смята, че за целта е най-добре това да е катедрала и по възможност на Коледа или Великден.

Терористката дори е посетила катедралата за оглед.

Ръководителят на Отдела за борба с тероризма Нийл Басу съобщи за медиите, че са в ход около 800 разследвания на потенциални заплахи за тероризъм. Той допълни, че 24 терористични нападения са били предотвратени след инцидента на моста Уестминстър през март 2017 година.