Няма оцелели при самолетната катастрофа с украински товарен самолет Ан-12 в Северна Гърция няма оцелели. Загинали са всичките осем членове на екипажа, потвърдиха от украинската авиокомпания "Меридиан карго" - собственик на машината, съобщи кореспондентът на БНР.

На място е пристигнал украинският консул, за да се информира за гибелта на екипажа. Всички членове на екипажа са били украинци.

Специален екип за ядрено-биологична защита пристигна на мястото на авиокатастрофата. До останките от машината има бяло вещество от неизвестен произход, което изследват специалистите. Районът е блокиран от полиция. По-рано стана ясно, че двама от пожарникарите, пристигнали първи на мястото на инцидента, вече имат дихателни проблеми и са откарани в болница.

Властите блокираха и не допускат никого да се приближи до останките на самолета. Всички, които работят в момента са облечени със специални екипи срещу радиация.

Междувременно министърът на отбраната на Сърбия Небойша Стефанович заяви, че самолетът, който е излетял от Ниш, е превозвал 11,5 тона продукция на сръбската отбранителна индустрия за Бангладеш, чието министерство на отбраната е купило тази продукция, съобщава Танюг, пише БТА.

На извънредна пресконференция Стефанович заяви, че самолетът е излетял в 20,40 часа от Ниш и е превозвал мини за минохвъргачки и учебни мини за крайния купувач Бангладеш. По думите на сръбския министър самолетът е имал предвидени технически кацания в Аман, Ахмад Абад (Индия) и Дака (Бангладеш) - като крайна дестинация.

Мястото на катастрофата се обследва с дрон.

Шефът на противопожарната служба в Северна Македония Апостолидис съобщи, че пожарникарите очакват разрешение за продължаване на акцията. Атмосферата е натоварена с токсични газове, казват огнеборците.

Прекъснато е електрозахранването и водоснабдяването в района. Жителите на намиращото се в близост населено място Палеохори са затворени в домовете си. Екип от военни лекари е в готовност за спешна реакция.

Самолетът е променил посоката на движение над Атон и се е насочил към летище Кавала, но поради горящ двигател не е достигнал летището.

Ако беше паднал над населено място жертвите, сигурно щяха да са повече от хиляда души, коментират местните жители.