Ново земетресение предизвика паника, разтърсвайки индонезийския град Палу, опустошен от земетресение и цунами миналия месец, предаде ДПА.

Земетресението с магнитуд 5,2 беше усетено около 21,15 ч. по Гринуич снощи, на дълбочина от 10 км. Епицентърът се намираше на дълбочина от 10 километра от остров Сулавеси, съобщи говорител на Националната агенция за борба с бедствията на Индонезия.

Продължилото пет секунди земетресение накара местни жители да избягат от домовете си.

1948 души загинаха при земетресението с магнитуд 7,5 на 28 септември и представители на властите се опасяват, че може да има още стотици затрупани, припомня ДПА.

Индонезийският учен Гегар Прасетя от години заяви, че от години е предупреждавал, че районът около залива Палу е изложена на опасност от тежка катастрофа при очаквано ново земетресение поради комбинация от редица неблагоприятни фактори. Той се е срещнал с местни жители и правителствени служители, за да се опита да обясни заплахата. През 2012 г. правителството създаде карта, показваща големи райони от 380-хилядния град Палу, които са изложени на засилена заплаха. В съпътстващия доклад се препоръчваха мерки за намаляване на последиците и строеж на жилища и индустриални обекти в по-малко опасните райони.

Сега правителството трябва да вземе мерки за намаляване на риска преди следващото бедствие, предупреждава Прасетя.