Помощ на място са получили 12 души, а 11 са хоспитализирани, включително едно дете, потвърди Министерството на извънредните ситуации, цитирано от ТАСС и БТА.

Катастрофата е станала в 22:55 ч. московско време в района на Филевския парк на линия Кунцево-Фили.

Машинистът на електричката, за да не прегази човек, който пресичал релсите, задействал аварийната спирачка. Зад него на минимално разстояние се движел пътническият влак Москва-Брест, който също предприел аварийно спиране, но поради малкото разстояние не успял да предотврати сблъсъка.

Четири вагона от влака за Брест са дерайлирали. Всички пътници са евакуирани в център за временно настаняване. Пострадали са пътниците от влака за Брест. В електричката нямало пътници по предварителна информация от железниците.

Петима пострадали след сблъсъка между двата влака остават в болници в Москва, седем човека са изписани след оказване на помощ, съобщи Интерфакс.

Центърът за спешна медицинска помощ не потвърждава данните на железниците за 50 души, потърсили медицинска помощ в резултат на сблъсъка.

След катастрофата е спряно движението по Смоленското (Белоруското) направление и в двете посоки, докато бъдат ликвидирани последиците от катастрофата.

В ремонтните работи участват 170 души и 70 единици техника, в това число два аварийни влака.

Организиран беше алтернативен автобусен транспорт от Белоруската гара и станциите Беговая, Фили, Кунцево до Одинцово, откъдето около 02:00 ч. през нощта отпътува електричка за Бородино. 30 автобуса, изпратени от столичния градски транспорт, извозиха общо 500 пътници.