Близо 20 000 души са се събрали на митинг срещу затягане на мерките срещу разпространението на коронавирус в Берлин, Германия.

Демонстрантите настояват, че ограничителните мерки срещу заразата нарушават техните права и свободи. Проявата се охранява около три хиляди полицаи.

Полицията призова участниците в многохилядна демонстрация да се разотидат, тъй като не спазват изискванията за носене на предпазни средства, съобщиха ДПА и Франс прес, позовавайки се съобщение на полицията в "Туитър".

"За съжаление нямаме друг избор. Обърнахме се към лидера на демонстрацията и го информирахме, че събирането ще бъде прекратено от полицията", се казва в съобщението. Решението на полицията е било взето след дълги преговори с организаторите, които не са довели до съобразяване с изискванията.

Преди това полицейска говорителка каза, че в центъра на германската столица са се събрали около 18 хиляди човека и продължават да прииждат още хора за планираната демонстрация. Тя каза, че силите на реда нееднократно са предупреждавали участниците в проявата, че мнозина от тях не носят маски и не спазват социална дистанция.

След като силите на реда наредиха на участниците да се разпръснат, повечето демонтранти се разотидоха, но на няколко места в германската столица бяха организирани седящи протести и блокади. В един от седящите протести участват 40 души, предаде ДПА. На Фрихрихщрасе, в оживен търговски квартал на Берлин, е бил запален контейнер за боклук. На видео се вижда как полицията носи и влачи протестиращи. Един човек е арестуван, след като хвърлил бутилка.