Броят на мигрантите, които тръгват от Турция и достигат до Кипър, като по този начин заобикалят основния път към гръцките острови на север, продължава да расте, съобщава ДПА, като се позовава на местни медии.

Кипърският вестник "Филелефтерос" цитира официални данни, според които досега през 2019 г. в Кипър са пристигнали 9000 мигранти. Броят им запазва тенденцията за постоянно нарастване през последните три години.

Почти 1000 души пристигат всеки месец, заяви говорител на полицията пред кипърската радиотелевизионна компания РИК в четвъртък вечер.

Островната държава е обезпокоена, че много повече мигранти може да се опитат да достигнат до Кипър от Турция и вече поиска подкрепа от Европейския съюз за настаняването на увеличаващия им се брой.

В момента около 20 хиляди мигранти живеят в пренаселени лагери на острова, който има 850 хиляди жители.

Повечето мигранти, идващи от Турция, тръгват по северния път през Егейско море до някой от гръцките острови.

По силата на споразумението от 2016 г. между ЕС и Турция молбите им за убежище трябва да бъдат разгледани и онези, които са отхвърлени, трябва да бъдат върнати в Турция. Броят на пристигащите обаче надхвърля броя на обработените молби, което води до голямо пренаселване на лагерите.

Кипър не е част от това споразумение и все повече мигранти пристигат всяка година: през 2016 г. броят им е бил 2936, през 2017 г. - 4582, а през 2018 г. - 7761.