В интернет се разпространява предупреждение за предстоящ днес атентат в метрото в Брюксел, съобщиха местни медии. Отбелязва се, че службите за сигурност са свикали заседание и приемат предупреждението много сериозно.

Полицаи със следови кучета са били изпратени тази нощ на проверка, която е завършила, без да бъдат открити следи от взривни вещества. От полицията се допълнили, че тази нощ са получили писмо със заплаха за бомбен атентат в метрото на 8 март.

Всички полицейски служби продължават да са нащрек. Прокуратурата в Брюксел е започнала разследване за идентифициране на автора(ите) на заплатата за терористичен удар.

От полицията съобщиха още, че по тяхна информация това няма да е първият имейл със заплаха за бомбен атентат в брюкселското метро, ​​формулиран на руски език, който ще стигне до тях и съобщаващ за репресии след европейската политика във войната в Украйна. Вече са имали два имейла от подобен тип за планиран антентат в метрото - на 16 февруари и 3 март.

Във всеки случай нивото на заплаха остава 2 по 4-степенната скала, което означава, че тя е оценена като "средна" и "малко вероятна".

От своя страна посолството на САЩ в Белгия излезе с предупреждение към своите съграждани за повишение внимание при пътуване в и около Брюксел.

Градският транспорт в Брюксел днес работи много ограничено заради протест, свързан с отбелязването на Международния ден на жените. Особено засегнати са линиите на метрото, отбелязват от дружеството за градски превози.

На 22 март 2016 г. в метрото и на летището в Брюксел терористи, свързани с групировката "Ислямска държава", извършиха два атентата, довели до 32 жертви и 340 ранени. Делото срещу оцелелите извършители и техните сподвижници започна неотдавна и продължава на първа инстанция.