Мъж почти се удави при хвърлянето за кръста на Богоявление в Истанбул, съобщава в. "Хюриет дейли нюз".

Вижте снимки >>

Православни християни в Истанбул отпразнуваха Богоявление с традиционното хвърляне на кръста в квартал Фатих. Вселенският патриарх Вартоломей отслужи сутринта четиричасова служба в Гръцката патриаршия във Фенер. След това група свещеници и вярващи отидоха до дока на Фенер, където патриархът хвърли голям кръст в морето.

Мъж, който се хвърли за кръста, за малко да се удави, съобщава "Хюриет дейли нюз". Мъжът бил забелязан от полицаи водолази и изваден от студените води на Златния рог, след което е бил транспортиран в болница.

Снимка: АР/БТА

Заради разликата в календарите много православни християни празнуват Бъдни вечер на 6 януари, а Коледа - на 7 януари, а не на 25 декември, отбелязва "Хюриет дейли нюз". Мнозинството православни църкви по света използват Юлианския календар, създаден по времето на Юлий Цезар през 45 г. пр. Хр., и не са приели широкоизползвания Григориански календар, предложен от папа Григорий в Рим през 1582 г.

Много турски арменци, живеещи в град Искендерун в южния окръг Хатай, присъстваха на 5 януари на коледна литургия, отслужена от свещеника Аведис Табашян.

Гмуркане в ледените води на Балканите

Православни християни на Балканите отпразнуваха днес Богоявление с гмурване в ледени води и състезания по плуване, отбелязва и ДПА. Празникът се отбелязва в Гърция, Кипър, България, Румъния и на други места, където православните християни са приели модерния Грегориански календар. Църквите в Сърбия, Русия и някои други страни все още използват стария Юлиански календар. Те празнуват Богоявление по същия начин, но на 19 януари, посочва агенцията.

За християните празникът бележи момента на разкриване на божествената същност на Исус Христос - в западното християнство се отбелязва посещението на Тримата мъдреци при бебето Исус, докато православните християни празнуват кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител.

Потапянето в реки, езера и морета, които обичайно са много студени през януари, символизира кръщението на Исус в река Йордан. Понякога се налага в леда да бъде прокопан коридор за плуване, отбелязва ДПА.

На теория 33 плувци трябва да се състезават на разстояние от 33 метра - по един метър за всяка година от живота на Исус Христос.