Големи пожари на две места - в центъра за бежанци Мория и в намиращ се в близост палатков лагер на гръцкия остров Лесбос, отнеха живота на майка и дете в неделя. Пожарите предизвикаха и напрежение в пренаселения приемен център.

Според информации в гръцки медии двата пожара са избухнали около 17,00 ч. в неделя в приемния център Мория и в близкия временен лагер "Маслинова горичка". Докато огънят в палатковия лагер бе потушен бързо, то този в основния център за регистрация на бежанци на острова причини значителни щети, посочва ДПА, цитирана от БТА.

Пред Асошиейтед прес говорителят на гръцката полиция подполковник Теодорос Хронопулос е заявил, че мигранти са запалили маслинова горичка край лагера малко преди 5 часа следобед, а няколко минути по-късно са предизвикали пожар и вътре в лагера. Кметът на Лесбос е съобщил, че и двата пожара са потушени.

Снимка: AP/БТА

Допълнителни полицейски сили са изпратени на остров Лесбос поради сблъсъците между полицията и мигранти, които не са доволни от условията там. Според други информации те били ядосани, че пожарната се забавила и затова се стигнало до смъртни случаи.

Снимка: AP/БТА

Мория е най-големият център за настаняване на мигранти в Гърция. След последното повишаване на миграционните потоци от Турция настанените в него мигранти достигнаха 12 хиляди - четири пъти над капацитета му. Гръцките острови Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос са приели към момента около 30 000 бежанци, след като потокът от нелегални имигранти от Турция нарасна през последните седмици, отбелязва агенцията. В момента се наблюдава най-интензивният миграционен поток от март 2016 г., когато бе сключено споразумение между ЕС и Турция за ограничаване броя на хората, които предприемат опасното прекосяване на морето от Турция до гръцките острови, посочва ДПА.