Лидерът на италианската крайна десница и бивш вътрешен министър Матео Салвини провокира вчера обществена реакция със свое изказване за абортите сред чужденките, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според него честите аборти сред чужденките са признак на "нецивилизован начин на живот".

Абортът до третия месец на бременността е узаконен в Италия през 1978 г.

"До нас достигнаха сигнали, че някои жени, които не са нито от Рим, нито от Милано, абортират за шести път в спешните центрове на Милано", заяви Матео Салвини, базирайки твърдението си на информация, почерпена от медицински сестри в спешните центрове.

"Не е моя работа, нито е работа на държавата да дава уроци по морал и етика на когото и да било, справедливо е жената да взима решението за себе си и за своя живот. Но не можем да възприемаме спешните центрове като решението за един нецивилизован начин на живот", изтъкна Салвини по време на обществена проява в Рим.

"Някои възприемат спешните центрове като места, на които автоматично се предоставят грижи без да се плати и стотинка. Време е да кажем "стоп" на хилядите чуждестранни граждани, които лагеруват в спешните центрове. Като дойдете трети път, ще плащате", каза Салвини.

Думите на Салвини предизвикаха реакция сред италианските политици.

Сред реагиралите бе лидерът на лявоцентристката Демократическа партия Никола Дзингарети, който разкритикува "обидите, екстравагантните теории" и произволните статистики на Салвини.