Близо 1000 македонци вчера следобяд протестираха в Скопие с призив да бъдат открити виновниците за убийството на петимата души, намерени застреляни в четвъртък вечер, недалеч от столицата.

Тълпата скандираше антиалбански лозунги и ругаеше и хвърляше камъни срещу полицията. Спецполицаите на няколко пъти се опитаха да разпръснат демонстрантите, които в края на протеста се събраха пред парламента и сградата на правителството.
При сблъсъците има ранени полицаи, случайни граждани, както и журналисти. От МВР съобщиха, че има счупени прозорци от сградата на Министерския съвет.
Обстановката се нормализира привечер, когато в църквата Свети Климент Охридски беше отслужен молебен в памет на жертвите, предаде БТА.

Александър Начевски, Цветанчо Ацевски, Кире Тричковски и Филип Славковски на възраст между 18 и 20 години от село Радишани бяха открити мъртви от рибари край язовира Железара в село Смилковци. 45-годишният Борче Стефковски, от съседното село Црешово, бе намерен убит недалеч от застреляните младежи. Предполага се, че той е станал очевидец на убийството и поради тази причина е бил ликвидиран.

Жертвите бяха погребани в събота. Аутопсията и разследването показаха, че срещу тях е стреляно с три типа оръжие и са убити от упор.

Македонската полиция съобщи, че е открила автомобила, с които са ползвали убийците на петимата рибари край Скопие, пише днес македонският вестник "Вечер", цитиран от "Фокус". Става дума за червен „Опел Омега”, внесен от чужбина. На него имало регистрационни номера, които били от друг автомобил. Министърът на вътрешните работи на Македония Гордана Янкуловска е заявила, че МВР няма да коментира появилите се информации за оцелял свидетел на убийството.

Веднага след тежкия инцидент сръбските медии започнаха да пишат, че "убийците най-вероятно са етнически албанци". В днешния си брой вестник "Новости" твърди, че "убийците са избягали в Косово". Изданието пише и още, че имало "и един оцелял по чудо по време на убийството". Сръбският вътрешен министър Ивица Дачич, известен с крайните си изказвания, веднага предложи помощ на Скопие "за разкриване на престъпниците".
Премиерът на Косово Хашим Тачи изрази съболезнования на близките и обеща да запази добрите отношения между Косово и Република Македония.