Лидерите на страните от Евразийския икономически съюз (ЕАИС) подписаха 25 документа в края на срещата си в Нурсултан (до 2019 г. Астана), столицата на Казахстан, предаде ТАСС.

Днешното заседание на лидерите - Висшия Евразийски икономически съвет (ВИЕС), е по случай 5-годишнината от създаването на организацията, чиито членки са Русия, Беларус, Казахстан, Таджикистан, Армения и Киргизстан.

От 2015 година Молдова има статут на наблюдател в ЕАИС. Днес молдовският президент Игор Додон изрази увереност, че може хармонично да се интегрира в пазара на ЕАИС.

На срещата бяха взети редица решения по отделни аспекти на Споразумението за обмен на информация за стоки и транспортни средства на международния превоз, преминаващи през митническите граници на ЕАИС и Китай; Споразумение за зона за свободна търговия между ЕАИС и Сърбия. Освен това бяха внесени поправки в Договора за ЕАИС в частта за формирането на общ пазар на електроенергия и бяха дадени указания за стандартите за разпределение на вносните мита между бюджетите на петте държави.

Ръководителите одобриха основни насоки на макроикономическата политика на страните от организацията за 2019-2020 година.

Участниците в заседанието на днес решиха първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев да стане почетен председател на ВИЕС. Това съобщи в Туитър неговият говорител Айдос Укибай, цитиран от ТАСС.

Назарбаев се оттегли от президентския пост през март след близо три десетилетия на власт.

По-рано днес и.д. президентът Касим-Жомарт Токаев съобщи, че отчитайки историческия принос на Назарбаев в създаването на Евразийския икономически съюз, руският президент Владимир Путин е предложил да му присъдят званието почетен председател на ВИЕС.

Среща на върха на ЕАИС се организира поне веднъж годишно. До момента е имало девет такива заседания.

Първото бе на 8 май 2015 година в Москва. Тогава президентите на Русия, Беларус, Казахстан и Армения подписаха протокол за изменение в правоустановяващите документи на Евразийския икономически съюз във връзка с присъединяването на Киргизстан към организацията. Подписано бе и споразумение за свободна търговия между Съюза и Виетнам, взето бе решение да започнат преговори с Китай за сключване на споразумение за търговско и икономическо сътрудничество и други. Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин приеха съвместно изявление за сътрудничество в изграждането на Евразийския икономически съюз и икономическия пояс на Пътя на коприната, припомня ТАСС.