Забраната за влизане на автомобили с руски регистрационни номера, която въведоха редица страни от ЕС, е нацизъм, заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.

"Порази ме скоростта, с която европейците на практика се отказаха от цялото външно благоприличие, което си придаваха през последните години, запазвайки у себе си някакви остатъци не само от дипломация, но и от елементарна етика. Но като цяло става въпрос за проява на това, което е прието да се нарича нацизъм", каза Лавров по време 20-ото годишно заседание на международния дискусионния клуб "Владай".

"Те заявяват: "Не само президентът на Русия е виновен, виновни са всички руснаци, които са го избрали". Ето ви... чист нацизъм", допълни министърът.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече "абсурдно" решението на редица европейски държави да не допускат на своя територия леки автомобили с руски регистрационни номера.

"Трябва да постъпим така, както е най-добре за нас. Не винаги реакцията може да бъде огледална, но безусловно подобни напълно абсурдни решения за пореден път оказват негативно влияние на и без това намиращите се в плачевно състояние наши отношения и, между другото, изобщо не правят чест на страните, които приемат подобни решения", каза Песков.

В началото на миналия месец Европейската комисия издаде насоки за противодействие на опитите за заобикаляне на санкциите срещу Русия и Беларус. Според разясненията превозните средства, регистрирани в Русия, вече нямат право да преминават на територията на ЕС. Русия използва все по-сложни схеми и техники за заобикаляне на наложените мерки, посочи тогава ЕК.

Русия се опитва да придобие стоките, от които нейното военно производство отчаяно се нуждае, за да продължи да води войната срещу народа на Украйна, допълни комисията.

По-рано този месец Латвия, Литва, Естония и Полша станаха първите страни, приложили забраната на Европейския съюз за влизане в страната на всички регистрирани в Русия леки автомобили - последната от поредицата санкции срещу Русия като наказание за войната ѝ срещу Украйна. Полша и балтийските държави са сред най-яростните европейски критици на Русия и президента Владимир Путин, посочва Асошиейтед прес.

България започна да прилага от днес забраната за влизане на автомобили с руска регистрация, която важи и при транзитно преминаване през страната. Ограниченията се прилагат съвместно от органите на Агенция "Митници" и Главна дирекция "Гранична полиция" към МВР. Двете институции започнаха работа по механизма веднага след публикуването на допълнителните насоки за забраната от страна на Европейския съюз (ЕС) на 12 септември т.г.

От утре и Норвегия се включва в забраната за допускане на автомобили с руска регистрация.