Забрана за влизане на коли с руска регистрация започва да действа и в България, обявиха от МВР и Агенция "Митници".

Ограниченията се прилагат съвместно от органите на Агенция "Митници" и ГД "Гранична полиция" към МВР, след като двете институции започнаха работа по механизма веднага след публикуването на допълнителните насоки за забраната от страна на ЕС на 12 септември т. г. Тогава Европейската комисия потвърди, че въведените досега санкции срещу Русия заради войната в Украйна включват забраната за пресичане на границите на ЕС от автомобили с руска регистрация.

На 14 септември министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че е пристигнал документът, относно забраната за пресичане на границите на ЕС от автомобили с руска регистрация. Тогава той каза, че предстои документът да бъде разгледан и да се вземе решение как ще се случват нещата по този въпрос.

А днес от МВР съобщиха, че забраната за влизане на автомобили с руска регистрация влиза в сила до края на деня и в България. До Такава забрана беше въведена през септември в Литва, Латвия, Естония, Полша и Финландия. От днес влиза в сила и в България, а от утре - в Норвегия.

В тази връзка от МВР и Агенция "Митници" обясняват, че забраната обхваща не само декларирането за допускане за свободно обращение или за специален режим, напр. временен внос, а се прилага още при въвеждане на стоките на митническата територия на Съюза и представянето им пред митническите органи - каквото по същество е влизането на автомобили с руска регистрация на територията на България. Не се допуска и транзитно преминаване на такива автомобили през страната.

Забраната важи за пътнически и други автомобили с руски регистрационни табели, предназначени за транспорт на до 10 души, включително лични.

Изключения от забраната са възможни на основание чл. 3и, параграф 3а от Регламент (ЕС) № 833/2014, но единствено за купени в Русия автомобили, нужни за дипломатическите и консулските представителства на Съюза и на държавите членки. Това включва делегации, посолства и мисии, както и граждани на държавите членки и най-близките членове на техните семейства.

Автомобилите с руска регистрация, които в момента се намират на територията на Съюза, но не попадат в случаите на изключения, следва да напуснат не по-късно от шест месеца от първоначалното им въвеждане или в срока на разрешения им временен внос, като няма да имат възможност да влязат отново или да получат разрешение за удължаване на временния внос.

Анализите на трафика през българските ГКПП от 12 септември насам показват малък брой случаи, предимно на транзитно преминаване през страната, на автомобили с руска регистрация.

Подробните указания, чието прилагане започва незабавно, са публикувани на интернет страницата на Агенция "Митници" в секция Ограничителни мерки на ЕС под заглавие: Информация във връзка с прилагане на санкционното законодателство спрямо Русия, и по-конкретно на въведената забрана с чл. 3и, параграф 1 от Регламент на Съвета (ЕС) № 833/2014 за пътнически автомобили с произход/изнесени от Русия

Кремъл нарече "абсурдно" решението да не се допускат руски коли в страни от ЕС 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече "абсурдно" решението на редица европейски държави да не допускат на своя територия леки автомобили с руски регистрационни номера.

"Трябва да постъпим така, както е най-добре за нас. Не винаги реакцията може да бъде огледална, но безусловно подобни напълно абсурдни решения за пореден път оказват негативно влияние на и без това намиращите се в плачевно състояние наши отношения и, между другото, изобщо не правят чест на страните, които приемат подобни решения", каза Песков.