Шулц заяви, че то е основано повече върху консолидирането на Консервативната партия на страната, а не на националните интереси на Великобритания.

„Великобритания трябва да разкъса този опасно-порочен кръг, който има директно влияние върху останалата част от Европа“, препоръча германският социалдемократ, който от 2012 г. е председател на ЕП.

Германски издания и политици критикуват назначаването на Борис Джонсън за външен министър, предадоха от друга страна АФП и БТА.

"Британски хумор", "Шега" - това са само част от заглавията в германския печат по повод изненадващото издигане на Борис Джонсън.

Отпадат всички съмнения около факта, че британската политика работи не за благото на страната, а за лични амбиции, за тактики за спечелване на властта и за връщане на услуги, коментира седмичникът "Шпигел".

В статията, озаглавена "Изведнъж Джонсън се оказа дипломат!", списанието отбелязва, че самият Джонсън изглежда изненадан.

Консервативният в. "Велт" припомня, че Джонсън беше нарекъл Хилъри Клинтън "садистична медицинска сестра" и беше сравнил ЕС с Хитлер.

Сред политиците в Германия мнението е сходно. Зам.-председателят на Германската социалдемократическа партия Ралф Щегнер смята, че назначавайки Джонсън за външен министър, Мей е отслабила позициите си.

Председателят на парламентарната група на Зелените Антон Хофрайтер смята, че назначаването праща много лош сигнал за процеса на излизане на Великобритания от ЕС.

А канцлерът Ангела Меркел, която е поканила Тереза Мей да посети Германия, просто е отказала да коментира назначаването на Борис Джонсън.

В коментари на световните агенции, обобщени от БТА, се обръща внимание, че Мей е отстранила свои противници от британското правителство.

Тя е уволнила досегашния министър на правосъдието Майкъл Гоув, който беше неин противник в кабинета „Камерън“ и с когото тя често влизаше в полемика.

Британският премиер освен това уволни днес министъра на образованието Ники Морган, която подкрепяше Гоув в битката му за лидерския пост в Консервативната партия.