Българският икономист Кристалина Георгиева, която на 1 октомври ще поеме поста управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), проведе първата си двустранна среща в централата на организацията с аржентинския министър на държавната хазна Ернан Лакунса, съобщи Асошиейтед прес.

Двамата са се срещнали снощи.

Във вторник в Ню Йорк разговаряха заместник-управляващият директор на МВФ Дейвид Липтън и президента на Аржентина Маурисио Макри, припомня агенцията.

На редовната си пресконференция днес говорителят на Фонда Джери Райс спомена двете срещи, коментирайки, че "не е коректно да се каже, че МВФ донякъде е замразил отношенията си с Аржентина".

"С оглед на сложната ситуация и политическата несигурност е трудно да се върви бързо напред", заяви говорителят на фонда Джери Райс пред журналисти.

В краткосрочен план кризата в аржентинската икономика ще бъде вероятно един от най-трънливите въпроси за Георгиева, в момент когато се умножават критиките срещу МВФ, който миналата година реши да предостави на южноамериканската страна заем за 57 милиарда долара в замяна на строги бюджетни икономии, отбелязва Франс прес.

Големите предизвикателства пред новия директор на Международния валутен фонд са много - търговската война между Съединените щати и Китай, очаквания Brexit, високите дългове на държавите, опасенията за нова икономическа криза и рецесия.

Изборът на Кристалина Георгиева за управляващ директор на Международния валутен фонд създаде редица прецеденти. Георгиева е първият директор на Фонда от развиваща се икономика и едва втората жена, начело на организацията.

Бившият еврокомисар и бивш президент на Световната банка има репутация на прям човек, който защитава правата на жените и се бори срещу климатичните промени.

"Встъпвам в моята длъжност с пълното съзнание за предизвикателствата, пред които сме изправени", заяви Кристалина Георгиева.

"Предупредителните сигнали мигат и трябва да сме готови! Незабавният ми приоритет ще бъде да помогнем на страните-членки да сведат до минимум риска от криза и да са подготвени за справяне със спадовете, ако настъпят", заяви Георгиева.

Премиерът Бойко Борисов поздрави Кристалина Георгиева веднага след като стана ясно, че тя е одобрена за поста. Министър председателят обяви, че това е огромно постижение за България.

"Сърдечно я поздравявам и съм убеден, че ще се справи прекрасно с ръководенето на една от най-големите световни институции", заявява Бойко Борисов.

Досега Георгиева беше главен изпълнителен директор на Световната банка, а преди това комисар, отговарящ за бюджета на Европейския съюз. Беше й кандидат за генерален секретар на ООН, но се класира осма.

Изборът й няма да ни донесе неограничени финанси, но означава престиж и влияние, казват в парламента.

"Това, че имаме наш човек, не означава, че той ще ни вкара през задния вход при кандидатстването за тези програми, означава, че ще имаме навременна и обстойна информация за това, какво се предлага като възможности", обясни Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС, съобщи bTV.

Родена в Любимец, Георгиева завършва политическа икономия в УНСС. Веднага след това, от университета я канят да стане асистент и преподавател.

"Едно от нещата, които тя ще промени в МВФ, не само, че ще намери начин да подобри работата му, но ще внесе нов нюанс в неговия имидж, като увеличи дела на лечител и по-малко на екзекутор", каза проф. Борислав Борисов, почетен ректор на УНСС.