Главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Героргиева е единствения кандидат за директор на МВФ, съобщиха от Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от AFP И Фокус

Понастоящем тя е главен изпълнителен директор на Световната банка, а вече е без конкуренция за поста на бившия управляващ директор Кристин Лагард, която бе избрана да ръководи Европейската централна банка.

Още преди дни Ройтерс съобщи, че Георгиева се очаква да остане единствения кандидат за мястото. 

Единственият известен досега потенциален опонент на изпълнителния директор на Световната банка за ръководния пост на МВФ бе бившият британски финансов министър Джордж Озбърн.  Британският премиер Борис Джонсън първоначално търсеше подкрепа за евентуалната кандидатура на Озбърн, но висш британски правителствен представител потвърди, че Великобритания сега подкрепяла Георгиева, която бе номинирана от страните от ЕС през август.

Периодът на представяне на кандидатурите за поста управляващ директор приключи в петък, 6 септември.

"Една кандидатка, г-жа Кристалина Георгиева, в момента главен изпълнителен директор на Световната банка и с българско гражданство, потвърди желанието си да бъде кандидатка", посочва МВФ в комюникето си.

Управителният съвет ще организира срещи между кандидатката и членовете на съвета, за да бъде обявена номинация най-късно на 4 октомври.

Коя е Кристалина Георгиева

Тя е родена на 13 август 1953 г. в София. Завършила е Висшия икономически институт "Карл Маркс" (сега Университет за национално и световно стопанство), специалност "Политическа икономия". От 1977 г. до 1993 г. работи като преподавател в Университета за национално и световно стопанство. През този период е и научен сътрудник в Лондонското висше училище по икономика и политика, а в продължение на една година е гост професор в Университета на Южния Пасифик във Фиджи и Австралийския национален университет.

През 1986 г. защитава докторска дисертация на тема "Екологични политики и икономически растеж в САЩ". През 1991 г. завършва следдипломна квалификация в Масачузетския технологичен институт в САЩ, провеждайки изследвания в областта на политиката на околната среда.

През 1993 г. започва работа в Международната банка за възстановяване и развитие (Световна банка) като икономист по въпросите на околната среда, а впоследствие е старши икономист по въпросите на околната среда и старши ръководител на сектор "Околна среда" за Източна Азия и Тихоокеанския регион по въпросите на социалното развитие и околната среда.

От 2004 г. до 2007 г. е директор на Световната банка в Москва, Русия. През периода от 2007 г. до 10 март 2008 г. е директор на Програмата за устойчиво развитие в Световна банка. От 10 март 2008 г. до 9 февруари 2010 г. е вицепрезидент на Световната банка. От 10 февруари 2010 г. до 1 ноември 2014 г. е член на Европейската комисия с ресор "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи". От 1 ноември 2014 г. до 2 януари 2017 г. е заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар за бюджета и човешките ресурси. От 2 януари 2017 г. е главен изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие, като от 1 февруари до 8 април 2019 г. е временно изпълняващ длъжността президент на Световната банка.

Автор е на повече от 100 публикации по въпросите на околната среда и икономиката, включително и учебник по микроикономика. На 30 ноември 2010 г. Кристалина Георгиева е избрана за "Комисар на годината" и "Европеец на годината" в класацията на европейското списание "Юропиън войс". Почетен гражданин на град Добрич (25 септември 2015 г.).