Корвета "Бодри" от състава на българските Военноморски сили, с командир капитан III ранг Николай Цонев отплава днес от Пункт за базиране Варна за участие в противоподводно учение с международно участие на ВМС на Република Румъния "SEA SHIELD 2019", съобщи пресцентърът на министерството на отбраната.

Учението ще се състои от 5 до 14 април в пристанище Констанца и морските пространства на Република Румъния.

Участие ще вземат кораби от ВМС на Румъния, Турция и Гърция, както и от Втора постоянна група на НАТО (SNMG-2), в чийто състав е и фрегата "Дръзки".

Целта на учението е да се повиши нивото на оперативна съвместимост и подготовката на личния състав при прилагане на процедурите и стандартите на НАТО по време на плаване в състава на многонационални съединения.

По време на учението на море ще се проведат сериали по борба с подводен, надводен и въздушен противник, се казва в съобщението на министерството на отбраната.

По-рано днес в. "Ромъния либера" съобщи, че в тазгодишното издание на учението "Морски щит" участват 14 румънски плавателни съда, 6 военни кораба от България, Канада, Гърция, Холандия и Турция и общо около 2200 военни.