Шумахер пострада вчера, докато караше ски със своя 14-годишен син в алпийския курорт Мерибел.

Той се подхлъзнал, паднал и ударил главата си в скрит под снега камък.
Състезателят бе откаран с хеликоптер в болницата в Мутиер, а след това е преместен в университетската болница в Гренобъл.

От там съобщиха рано тази сутрин, че 44-годишният германец е приет с тежка мозъчна травма. Той е опериран, състоянието му е критично.

Шефът на реанимацията - проф. Жан-Франсоа Пайен, заяви по обед, че Шумахер е в изкуствена кома.

"При постъпването си тук бе в кома и претърпя операция за намаляване на вътрешно-черепното налягане. При скенера се установи, че има множество натъртвания, мозъчно сътресение и мозъчен кръвоизлив", добави той.

Лекарите се въздържаха от прогнози, като заявиха, че Шумахер се "бори за живота си", но не изключиха и фатален изход. Според тях бившият автомобилен пилот нямаше да е жив, ако не е носел каска по време на спускането.

Съпругата на пилота Корина и двете им деца Джина-Мария и Мик са прекарали нощта в болницата. Там е и личният лекар на Шумахер - д-р Йоханес Пейл.  Фенове на Михаел Шумахер се стекоха пред болницата.

„Моите мисли са с Михаел Шумахер в този тежък момент... Той повече от всеки друг притежава силата да се справи с всичко това“, написа пък в Twitter пилотът на "Макларън" Дженсън Бътън.

Мартин Бръндъл, бившият съотборник на Шумахер в "Бенетон", добави:

„Хайде, Михаел, спечели още едно състезание с квалификационно темпо, както го правеше преди. Можеш да го направиш.“

Фелипе Маса, който също кара рамо до рамо с германеца, заяви, че се моли на Господ да защити „неговия брат“.

Полицията на Франция започна разследване на инцидента във Френските Алпи. Както съобщи днес прокуратурата на град Албервил, следователите възнамеряват с точност да установят "обстоятелствата и причините за случилото се".

До този момент е потвърден фактът, че Шумахер е получил травмата, карайки ски извън пистата на курорта Марбел, където е почивал със своето семейство.
"Присъствие, участие или възможно действие на трето лице засега се изключва", уточняват правоохранителните органи.