Китай е снабдил Русия с генома на новия коронавирус и учени от двете страни вече разработват ваксина срещу него, предават БТА и ТАСС, като се позоват на руското генерално консулство в Гуанчжоу, столица на южната китайска провинция Гуандун.

На база на предадения вирусен геном руски учени са разработили експресни тестове, които за два часа идентифицират в човешкия организъм причинителя на новата пневмония.

По последни данни с нея са заразени общо 6012 души и 132 са починали.

Междувременно учени от института "Дохърти" в Мелбърн създадоха в лабораторна среда версия на коронавируса 2019-nCoV, съобщиха световните информационни агенции. Това ще позволи да се изследва по-добре новият коронавирус и да се подобри диагностицирането му.

"За пръв път вирусът е отгледан в култура от клетки извън пределите на Китай. Наличието на версия на вируса дава възможност да се проверят всички методи за диагностицирането му и да се сравнят чувствителността им и специфичните им особености. Това ще е важна крачка напред към откриване и лечение на заболяванията."

В бъдеще се планира получената версия на коронавируса да бъде използвана за диагностика не само в австралийски лаборатории и клиники, но и в експертни подразделения извън пределите на страната, които работят в сътрудничество със Световната здравна организация.

Китайският в. "Секюритис таймс" оповести, че в град Шънчжън в Южен Китай са започнали клинични изследвания с лекарства срещу вируса ХИВ, за да се лекуват заразени с новия коронавирус пациенти.

Китайските власти установиха взрива от новия тип пневмония през декември.

Броят на заразените в Китай надхвърля 6 хиляди, от които починаха над 130. Вирусът е установен в 15 страни.

Световната здравна организация обяви национална извънредна ситуация в Китай.

Посолството на Русия в Пекин обсъжда с китайските власти възможностите да бъдат евакуирани руските граждани само от провинция Хубей, където са регистрирани най-много заразени с вируса, информира консулството на Москва в Гуанчжоу.

Руският авиопревозвач Урал еърлайнс (Ural Arilines), който лети до Мюнхен, Париж и Рим, обяви днес, че спира полетите си до Европа заради разпространението на новия вирус, информира АФП. 

И британската авиокомпания Бритиш еъруейз (British Airways) отмени всичките си директни полети до и от континентален Китай, след като Великобритания препоръча да не се пътува до азиатската страна освен при крайна необходимост заради епидемията от коронавируса, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Вчера Великобритания посъветва гражданите си да пътуват до континенталната част на Китай само при крайна необходимост.

В близките дни Турция ще започне евакуация на гражданите си от Китай във връзка с епидемията от новия коронавирус, съобщи ТАСС, като се позовава на турския посланик в Пекин Емин Йонен.

"Турция ще пристъпи към евакуацията на 32 граждани заедно със семействата им от Китай в рамките на следващите няколко дни. Когато те пристигнат в Турция, ще бъдат поставени под карантина. В момента в Китай се намират шест хиляди наши граждани, но засега не е известно за случай, в който някой от тях да се е заразил с коронавирус", каза посланикът, цитиран от телевизионния канал Ен Ти Ви.