По-рано южнокорейската агенция Йонхап информира, че на визита в Китай бил само Ким Чен-ун, пристигнал със специален влак, посочва АФП, на която се позова и БТА. Според южнокорейски представител, цитиран от  южнокорейската телевизия Уай Ти Ен, Ким Чен-ир обаче бил видян в хотел в китайския град Монданцзян.

Подобно съобщение излъчи и друга южнокорейска телевизия, Ем Би Си. Съобщава се, че лидерът на Северна Корея е придружаван от делегация от 70 души.

Последното посещение на севернокорейския ръководител в Китай бе през септември. Ким Чен-ир получи тогава подкрепата на Пекин за предвиденото прехвърляне на властта към най-малкия му син, каза тогава шефът на южнокорейските тайни служби. Тогава Ким Чен-ир се срещна и с китайския президент Ху Цзинтао. На срещата Ху го призова да отвори севернокорейската икономика за бизнеса и да се вдъхнови за тази цел от китайските икономически реформи. Но режимът в Пхенян е сдържан по въпроса за реформите и се страхува, че ако ги извърши, влиянието му върху народа ще намалее.

Според специалиста Ким Йон-хун от университета Донггук в Сеул новата визита на Ким Чен-ир в Пекин цели задълбочаване на икономическите връзки. Северна Корея има нужда от помощ от Китай и се стреми да развива граничните зони, като например зоната за свободна търговия Разон, казва специалистът. Според него предишната визита на Ким в Китай както изглежда не е била от толкова голяма полза за Пхенян и затова сега посланието на Пхенян към Китай е да ускори икономическото сътрудничество със северната си корейска съседка, твърди експертът.

Икономическото влияние на Китай върху Северна Корея, чиято икономика се задъхва и изнемогва, се засилва. Южна Корея и западните страни преустановиха помощта си за Пхенян заради севернокорейската ядрена заплаха и отказа на Северна Корея да обсъжда въпроса за ядреното си разоръжаване.

Миналата година търговският обмен между Северна Корея и Китай възлезе на 2,4 милиарда евро, с 32 процента повишение в сравнение с предишната година.