Руската армия минира жилищата и дори канализацията в Херсон твърди съветникът на ръководителя на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк.

"Русия иска да превърне Херсон в "град на смъртта". Руските военни ще минират всичко, което могат: апартаменти, канализация. Артилерията на левия бряг планира да превърне града в руини.

Ето как изглежда "руският свят": дойдоха, ограбиха, празнуваха, убиха "свидетелите", оставиха руини, тръгнаха си", написа Подоляк в Twitter.

Междувременно руското министерство на отбраната потвърди, че руските военни са започнали да се изтеглят от Херсон, като нарече това "маньовър в строго съответствие с одобрения план".

Въпреки това Валерий Залужний, главнокомандващ на украинските въоръжени сили, отказа да потвърди в четвъртък, че руските военни наистина напускат Херсон. Той каза само, че ВСУ продължава настъплението в съответствие със собствената си стратегия.

От командването на ВСУ съобщиха, че украинската армия е възстановила контрола си над село Снигиревка в Николаевска област. Това е стратегически важно, тъй като открива възможност за по-нататъшно настъпление към Херсон през.

Изтеглянето на руските сили от Херсон би било "поредна победа" за Киев Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Взехме предвид обявяването на руско изтегляне от Херсон. Трябва да видим как ще се развие ситуацията на терен през следващите дни", заяви Столтенберг пред журналисти в Рим, където е на посещение по покана на италианската министър-председателка Джорджа Мелони.

"Ясно е, че Русия е под силен натиск и ако тя напусне Херсон - това ще е поредна победа за Украйна", добави още той. "Видяхме, че украинските сили са в състояние да отблъснат руските войски и да освободят територии. Тези успехи са дело на храбрите и смели украински войници. В същото време, невижданата подкрепа, която оказват съюзниците от НАТО, включително Италия, се отразява на резултатите на бойното поле и остава жизненоважна за напредъка на Украйна", смята генералният секретар.

"Смятам за приоритет укрепването на алианса като цяло с една силна европейска основа, която ще има за цел да го направи по-мощен и по-способен да отговаря на заплахи, независимо откъде идват", каза Мелони. Новоизбраната италианска премиерка потвърди ангажимента на нейното правителство да защитава "териториалната цялост, суверенитета и свободата на Украйна", предаде Ройтерс.