Ситуацията на Чернобилската атомна електроцентрала е стабилна, заявиха украински представители след доклада на учен, който заяви, че в погребаните в реактора маси от ураниево гориво има опасност да протичат реакции на ядрено делене, 35 години след катастрофата, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В момента сензорите във всички зали са стабилни и не показват признаци за повишение, заяви вчера администрацията на бившата ядрена централа.

Украинските представители заявиха, че няма опасност от самоподдържаща се верижна реакция. Ако има повишение на неутронния поток, ще се прибегне до специално решение.

Намиращият се в Киев Институт за проблеми с безопасността на атомните електроцентрали заяви, че увеличаване на броя на реакциите в останките от ядрото на реактора е било очаквано след поставянето на новото защитно покритие през 2016 година. Намаляващото равнище на водата поради изпаряването също може да доведе до засилено отделяне на неутрони.

През 2016 г. беше разработена специална програма за наблюдение, но контролираното от държавата предприятие, надзираващо бившата централа, не разполага с достатъчно средства за прилагането й, припомня ДПА.

В статия, публикувана миналата седмица в сп. "Science", експертът по ядрени материали Нийл Хаят предупреди, че има нова опасност от протичане на реакции на делене в останките на ядрото на четвърти реактор, унищожен при катастрофата през 1986 година. Той сравни това с "искри в яма за барбекю".

Катастрофата в Чернобил доведе до хиляди смъртни случаи и ранени и значително радиоактивно замърсяване и наложи преселването на десетки хиляди жители. Правителството обаче все повече се стреми да използва забранената зона за икономически цели и на мястото е построена слънчева електроцентрала, отбелязва ДПА.