Петнайсет полицаи и четирима граждани бяха ранени в Мексико по време на демонстрации по случай Международния ден на правата на жените, предаде ДПА.

Хиляди жени излязоха по улиците в градове из цяло Мексико, за да протестират срещу насилието, основано на полов признак.

Феминистки обединения организираха вчера демонстрации в столицата Мексико с искане да бъде сложен край на убийствата на жени. В Мексико всеки ден се извършват около десет убийства на жени, отбелязва ДПА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Участниците във вчерашните демонстрации държаха в ръце снимки на убити жени и плакати с надписи "Мен не са ме убили, но живея в страх" и "Мексико убиец на жени".

Снимка: AP/БТА

Демонстрантите в столицата се насочиха към Националния дворец, централата на федералното правителство, около който бяха поставени заграждения.

Жена развява феминистко знаме, докато демонстранти се опитват да щурмуват Националния дворец

Снимка: AP/БТА

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че загражденията са нужни, за да бъде избегнато насилие по време на протестните прояви.

"Обичаме живота, искаме мир", каза Лопес Обрадор, според когото политически опоненти на правителството са проникнали сред демонстрантите.

Снимка: AP/БТА

Демонстранти събориха част от огражденията около Националния дворец, което накара полицията да използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне.

Демонстрант хвърля горящ бензин по стената на полицейския щит, който затваря пробив на барикада пред Националния дворец

Снимка: AP/БТА

Властите разположиха над две хиляди невъоръжени полицайки, които да охраняват демонстрациите.

"Има много начини да се протестира по мирен начин, включително с употреба на глас и дори с обиди, но не с хвърляне на бомби, не с използване на чукове и палежи", каза президентът на пресконференция по-рано вчера.

Снимка: AP/БТА

В Мексико също така бяха задържани четири фоторепортерки, отиващи да отразят демонстрацията в мексиканската столица. Те са били повалени на земята и са им били поставени белезници, става ясно от публикация на една от тях в Туитър. Министерството на обществената сигурност на Мексико съобщи, че полицаят, дал заповедта за ареста на четирите жени, и останалите полицаи, участвали в ареста им, са отстранени от длъжност.

Демонстрант размахва чук като запалва огън пред Националния дворец по време на марш за отбелязване на Международния ден на жените и протест срещу насилието между половете в Мексико

Снимка: AP/БТА

Демонстрациите срещу насилието, основано на полов признак в Мексико станаха по-чести и са белязани от все по-голямо насилие през последните години, на фона на недоволството от растящия брой убийства на жени и момичета. Над 3700 жени са убити миналата година в Мексико, отбелязва ДПА.

Снимка: AP/БТА

Протестни прояви по случай 8 март имаше вчера и в други страни от региона, като част от тях бяха белязани от вълнения и сблъсъци.

В колумбийската столица Богота бяха счупени прозорци и бяха хвърляни коктейли "Молотов", става ясно от видеоклипове, публикувани в социалните мрежи.

Снимка: AP/БТА

Големи демонстрации имаше също в чилийската столица Сантяго и в столицата на Аржентина Буенос Айрес.