Американската вицепрезидентка Камала Харис призова потенциалните мигранти в Гватемала да не се опитват да влязат нелегално в САЩ, предаде Би Би Си.

По време на първата си визита в чужбина, откакто е на поста, тя заяви, че пътешествието на север е опасно и ще облагодетелства предимно трафикантите на хора.

Харис предупреди, че мигрантите ще бъдат връщани на границата.

По-рано тя бе натоварена от президента Джо Байдън с контрола над наплива от хора по южната граница на САЩ.

Камала Харис описа задачата си като търсене на решение на проблема в корените му, включително корупция и липса на икономически възможности. От екипа ѝ заявиха, че тази първа визита е основно с цел събиране на информация.

На пресконференция с гватемалския президент Алехандро Яматеи тя предупреди потенциалните нелегални мигранти да не поемат към САЩ:

"Не идвайте. Не идвайте. САЩ ще продължат да прилагат законите си и да подсигуряват границите си".

По време на визитата на Харис се очаква подписването на споразумение за миграцията и развитието.

Обиколката на вицепрезидентката, натоварена с проблема за нелегалната имиграция, се вписва в рамките на обещанието на президента демократ Джо Байдън за "по-хуманна" миграционна политика на САЩ от тази на предшественика му Доналд Тръмп.

Броят на мигрантите без документи, спрени на границата между Мексико и САЩ, стигна през април връхната си точка от 15 години насам. Сред тези над 178 600 мигранти, включително непълнолетни, пристигнали сами, 82 на сто идваха от Мексико и от "северния триъгълник" в Централна Америка - Гватемала, Хондурас и Салвадор.