Италианската полиция задържа днес осем предполагаеми трафиканти, които прекарвали с моторница мигранти, включително потенциални джихадисти, от Тунис до Сицилия, съобщи Ройтерс, като се позова на правоохранителните органи.

Каналът бил ръководен от тунизиец, който използвал своя профил във Фейсбук, за да разпространява пропаганда на "Ислямска държава" (ИД). Той все още е на свобода и се издирва по обвинение в подстрекаване към тероризъм.

Рано тази сутрин карабинерите са успели да заловят двама италианци от групата, както и други нейни членове, предимно тунизийци.

Общо седем души се издирват във връзка с разследването по подозрения в трафик на хора и на нелегални цигари.

Групата е представлявала "реална и пряка опасност за националната сигурност, защото е предлагала на много нелегални мигранти таен морски коридор, който е бил сигурен и бърз" се казва в заповедта за арест.

Морският път за Сицилия "е особено привлекателен за хора, издирвани от туниското правосъдие за престъпления, или такива, свързани с религиозно мотивирани терористични групировки", се отбелязва освен това в текста.

Разследването започнало през 2016 г., след като тунизиец, държан в италиански затвор, предложил да даде информация, твърдейки, че иска да защити Италия от "армия от камикадзета".

Чрез използване на моторници трафикантите са стигали до югозападното крайбрежие на Сицилия за три часа и половина, прекарвайки малки групи от мигранти, а често и други контрабандни стоки, като цигари и хашиш, според показания на проговорилия престъпник.

Полицията на южния италиански остров е документирала пет контрабандни пътувания, но се предполага, че е имало още много други, каза един от разследващите, позовавайки се на подслушани телефонни разговори.

Италианският вътрешен министър Матео Салвини похвали операцията, като написа в Туитър: "Трафиканти на хора и терористи - стойте си у дома!!!"