Това е третата визита на Светия отец в Испания, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Освежаващият дъжд, който заваля след неколкодневната нетърпима жега, спря точно когато папският самолет докосна пистата на летище "Барахас".

Там папата бе посрещнат от крал Хуан Карлос и кралица София, както и от премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро. Приветствайки понтифика, испанският монарх му пожела щастливо прекарване на испанска земя и го увери, че народът го посреща с открито сърце.
Хуан Карлос обаче посвети голяма част от словото си на проблемите пред младото поколение. Той подчерта, че "ние не можем да излъжем надеждите на младежта да живее в справедливо общество, затова наш дълг е да сложим край на безработицата, нищетата и неравенството, да се борим за прекратяване на войните и терористичните актове."

В отговор главата на Римокатолическата църква благодари за оказаното му гостоприемство и подчерта, че е пристигнал "за среща с младото поколение, което търси вяра и истина". След това папата се спря на проблемите, пред които днес са изправени младите хора, като спомена "несправедливостта, прекаленото увлечение по потреблението, корупцията". "Устояването на тези изкушения е невъзможно без вяра" подчерта той.

"Провеждането на Световните дни на младежта ще помогне на младото поколение да намери своя път към истината и наш дълг е да му помогнем в това," изтъкна папата, като призова вярващите "да не се срамуват от това, че са християни" и да бъдат "твърди в своята вяра."

Тази вечер ще се състои символична среща на Бенедикт Шестнайсети с 50 представители на католическата младеж - по 10 от всеки континент, след което на площад "Сибелес" ще има масово празненство.

Радостта от пристигането на папата в Испания обаче далеч не е всеобща. Снощи в Мадрид премина многохилядно протестно шествие против папската визита, при което бяха ранени 11 души, а седем демонстранти бяха арестувани. Протестиращите заявиха, че е гавра да се похарчат между 50 и 70 милиона евро държавни пари за посещението на папата в момент, когато правителството орязва социалните разходи.
Те настояха за пълно разделяне на държавата и църквата, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Официално посещението се плаща от дарения на поклонници и спонсори, но критиците посочват, че държавата ще разположи 10 000 полицаи за поддържане на реда и ще осигури намаления за ползване на транспорт от поклонниците.

Правителственият говорител Хосе Бланко отхвърли критиките и заяви, че Испания всъщност ще спечели повече пари покрай визитата на папата, отколкото ще похарчи.
Идването на очаквани 1,5 милион поклонници по някои оценки ще донесе над 100 милиона евро на местната икономика, посочи той.