Икона от 18 век от Луганск, подарена от сръбския член в босненското председателство Милорад Додик на руския външен министър Сергей Лавров, ще бъде върната на дарителите за уточняване на историята й по линия на Интерпол, съобщи ТАСС, позовавайки се на руското външно министерство.

По-рано агенция СРНА съобщи, че Милорад Додик е подарил на Лавров позлатена икона от 18 век, нарисувана в Луганск, по време на посещението му в Босна и Херцеговина на 14 декември, отбелязва ТАСС. Агенцията публикува снимка на иконата, вероятно на Николай Чудотворец, и снимка на червен восъчен печат, на който се вижда печат: "УРСР. Народен комитет на образованието. Укрнаука. Одеска краева комисия".

Министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Бисера Туркович съобщи в четвъртък, че посолството на Украйна е изпратило до министерството на външните работи на Босна и Херцеговина нота с искане иконата да бъде върната на Украйна. По думите на министъра посолството попитало как иконата е попаднала в Босна и Херцеговина и е поискало разяснения. Туркович заяви, че ще положи усилия иконата да бъде върната в Украйна. В петък прокуратурата на Босна и Херцеговина започна проверка на произхода на иконата.