Иранският върховен духовен водач аятолах Али Хаменей назначи нов главнокомандващия на елитния корпус на "Гвардейците на ислямската революция", съобщиха Ройтерс и Франс прес, като цитираха държавната телевизия и интернет сайта на Хаменей.

Бригаден Генерал Хосейн Салами, на 58 години, ще оглави корпуса на мястото на дивизионен генерал Мохамад Али Джафари, съобщи телевизията, без да посочи причина за смяната.

"Предвид на вашите способности и значителен опит с различни революционни отговорности /.../ Ви повишавам в звание дивизионен генерал и главнокомандващ Революционните гвардейци", посочи аятолах Хаменей в комюнике, цитирано от АФП.

Генерал Салами е участвал във войната между Иран и Ирак /1980-1988 г./ и е командвал авиацията на Революционните гвардейци. Назначаването му е мотивирано от "необходимостта от смяна на ръководството" на корпуса на "Гвардейците на ислямската революция", поискано от самия Джафари, заявил аятолах Хаменей.

През октомври Салами заявил, че израелският премиер Бенямин Нетаняху трябва "да се научи да плува в Средиземно море", защото можело да бъде принуден да избяга от страната си, според иранската осведомителна агенция Фарс, близка до консервативните кръгове.

Корпусът на "Гвардейците на ислямската революция", създаден през 1979 година малко след ислямската революция в Иран, наброява според Международния институт за стратегически изследвания около 125 000 бойци, поставени под пряката власт на върховния лидер. За разлика от националната армия Революционните гвардейци нямат за основна роля защитата на териториалната цялост на страната. Според конституцията тяхната мисия е да "опазват Революцията и нейните постижения", отбелязва АФП.