На иранските дипломати в малкото островно кралство Бахрейн в Персийския залив е даден 48-часов срок да напуснат територията на страната, обяви министърът на информацията Иса ал Хамади, цитиран от ДПА и БТА.

Бахрейн, както и Саудитска Арабия, е управляван от сунитска династия, макар че мнозинството от населението му е шиитско, което през последните години доведе до насилственото потушаване на опозиционни движения с искания за конституционни реформи в островната монархия.

Судан обяви, че къса дипломатическите си връзки с Иран, предаде Ройтерс, цитирана от "Фокус".

В отговор на варварските атаки срещу посолството на Саудитска Арабия в Техеран и нейното консулство в Машхад, правителството на Судан обявява незабавно прекъсване на дипломатическите си връзки с Ислямска република Иран“, се посочва в съобщение на суданското външно министерство.

Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) обявиха, че отзовават посланика си в Иран, заради „намесата му“ във вътрешните работи на страните от Персийския залив.
ОАЕ решиха и да понижат дипломатическото представителство до ниво шарже д'афер, както и да намалят броя на иранските дипломати в страната, съобщи агенция WAM, като се позова на външното министерство.

Решенията дойдоха броени часове след като Саудитска Арабия скъса дипломатическите отношения с Иран. Около 80 саудитци - дипломати и членове на семействата им, напуснаха Иран и пристигнаха в Дубай.

Конфликтът между двете ислямски страни рязко се изостри, след екзекутирането в Саудитска Арабия на видния шиитски теолог шейх Нимр ан Нимр в събота. Това предизвика вълна от негодувание в Иран, при което разгневени шиити нападнаха дипломатическите мисии на Саудитска Арабия в Техеран и Мешхед.

Европейската комисия изрази днес надеждата изострянето на отношенията между Иран и Саудитска Арабия да не повлияе на преговорите за мир в Сирия. Катрин Рей, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, заяви, че всички участници в преговорите трябва да положат усилия за тяхното продължаване.

Рей добави, че вчера Могерини е разговаряла с външните министри на Саудитска Арабия и на Иран.

Всякакви прояви на насилие трябва да бъдат избегнати, всички сили в региона следва да действат отговорно, допълни говорителят.

Русия е готова да бъде посредник за уреждане на конфликта между Саудитска Арабия и Иран. Това каза високопоставен представител на руското външно министерство, пожелал анонимност, цитиран от РИА Новости и БТА.

Според него Москва "е свързана с добри отношения и с Техеран, и с Рияд, и като приятели ние бихме били готови да изиграем, ако се наложи, посредническа роля с цел уреждане на съществуващите и нововъзникналите противоречия между тези две страни".

Дипломатът отбеляза пред РИА, "чие имаме кредит на доверие и от иранците, и от саудитците".

"Отдавна имаме предложение (за посредничество), и ние предлагахме да се проведат такива срещи на руска територия по инициатива на руския външен министър", добави той.

САЩ смятат, че дипломатически действия и преки разговори са от съществено значение, за да се работи въпреки различията, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби. 

Ще продължим да призоваваме лидерите в района да вземат позитивни мерки, за да успокоят напрежението,
добави той.

Държавният департамент прикани Саудитска Арабия да спазва човешките права. Ние сме особено загрижени, че има опасност екзекуцията на Ал Нимр да изостри напреженията на верска основа във време, когато е спешно необходимо те да бъдат уталожени, каза говорителят Джон Кърби.

"Няма никакво съмнение, че решение на кризите в Сирия, Йемен и на други места може да бъде намерено само ако сунитската сила Саудитска Арабия и шиитски Иран са готови да направят стъпка един към друг", заяви говорителят на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер - Мартин Шефер.

Саудитска Арабия е редовен и важен клиент на германската отбранителна промишленост. В последните дни германската опозиция призова правителството да преразгледа отношенията с Рияд, припомня АФП.

Екзекуциите в Саудитска Арабия - достойни за "Ислямска държава"

Саудитският кървав парад с отсичане на глави, общо 47, включително и на начетения шиитски духовник шейх Нимр Бакр ан Нимр, последван от оправдание на екзекуциите чрез Корана - бе достоен за "Ислямска държава", пише Робърт Фиск във в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Вероятно точно това бе целта. Защото тази необичайна кървава баня в земите на сунитската монархическа династия Ал Сауд явно бе предназначена да разгневи иранците и останалия шиитски свят, разпалвайки с нова сила един конфликт на религиозна основа, за което толкова много усилия положи самата "Ислямска държава".

Опасност от марионетни войни

Ескалацията на напрежението между Иран и Саудитска Арабия, до която доведе екзекуцията на саудитски духовен водач, заплашва да даде нов тласък на марионетните войни, които двете страни водят в Сирия и Йемен, смятат експерти, отбелязва Али Халил от АФП, цитиран от БТА.

Нажежаването на напрежението напомня на Запада, че мюсюлманският свят все още се тресе от борбите за влияние между "саудитци и иранци, персийци и араби, сунити и шиити", коментира Франсоа Есбур, съветник във Фондацията за стратегически изследвания в Париж, цитиран от АФП.

Там залозите са много по-големи в очите на Рияд и Техеран, отколкото в борбата срещу джихадистката група "Ислямска държава", казва Есбур.

За тези двама "основни играчи в Близкия изток борбата срещу "Даеш" (арабско наименование на ИД) е най-малката им грижа".