Два американски F/A-18 са пуснали 250-килограмови бомби по артилерийска установка - оръдие и камион-влекач, в близост до американски военни, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

За атаката съобщи говрителят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби пред журналисти в Делхи, където придружава министъра на отбраната Чък Хейгъл.

Американските военни самолети предприемат удари срещу артилерията на радикалната група „Ислямска държава” в Ирак. Артилерията на сунитите джихадисти е използвана срещу кюрдските сили, които защитават Ербил, където има американски инструктори, заяви говорителят на Пентагона, цитиран и от АФП и "Фокус".

Вчера президентът Барак Обама разреши въздушни удари заради настъплението на екстремистите от "Ислямската държава" към Ербил.

Същевременно САЩ започнаха и хуманитарна операция по снабдяване с храни и други продукти на религиозни малцинства, застрашени от джихадистите. Помощта се пуска от военни самолети в Синджар, обитаван от малцинството на язидите. Десетки хиляди от тях избягаха от домовете си заради настъплението на джихадистите.