Говорител на иракското министерство за човешките права заяви, че някои от младите жени са държани в училище в Мосул, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според говорителя на министерството джихадистите смятат жените за робини и планират да се възползват от тях "по унизителен начин" за удовлетворяване на "животинските си страсти".

По данни на ООН около 50 000 язиди, половината от които деца, са побегнали от джихадистите след превземането на град Синджар близо до сирийската граница и сега се укриват в планините край града без храна и вода.

Язидите практикуват древна форма на религия, която според сунитите е ерес.

САЩ извършиха нови въздушни удари срещу джихадисти в Ирак

САЩ извършиха нови два въздушни удара срещу позиции на джихадисти от организацията "Ислямска държава", съобщиха световните агенции.

Според съобщение на Пентагона е нанесен удар с безпилотен самолет срещу минохвъргачка. При атаката "са били елиминирани терористи", уточнява Франс прес.

При втория удар е бил бомбардиран конвой на джихадистите и минохвъргачка близо до столицата на автономния Иракски Кюрдистан Ербил.

Джон Маккейн смята въздушните удари в Ирак като "половинчати мерки" Влиятелният републикански сенатор Джон Маккейн критикува въздушните удари в Ирак като "половинчати мерки", предаде ДПА.

В интервю за онлайн изданието "Дейли бийст" Маккейн, който е бивш съперник за президентския пост на Барак Обама, поиска по-решителни действия срещу сунитската групировка "Ислямска държава", която от миналия месец постави под свой контрол значителни територии в Ирак.

Сенаторът смята, че решението на проблема с "Ислямска държава" не може да бъде дадено, докато групировката има свои анклави в Сирия.