Младеж на 23 години от окръг Гюргево е сред жертвите на въоръженото нападение в сряда вечерта в германския град Ханау, съобщава Медиафакс.

Информацията беше потвърдена от кмета на село Сингурени Мариан Пътуляну, който заяви, че младежът живеел в Германия със семейството си от 7-8 години и работел в куриерска фирма.

"Потвърждавам, че е загинал. Говорих с родителите, с чичо му, който също е там (. . .) Шокирани сме!", заяви за Медиафакс кметът.

Министерството на външните работи на Румъния също потвърди, че един румънски гражданин е убит при нападението в Ханау.

Министерството поднесе съболезнования на опечаленото семейство и осъди категорично всеки акт на насилие и ксенофобска проява.

При нападението в Ханау, близо до Франкфурт, бяха убити 9 души на възраст между 21 и 44 години. Един румънец, няколко турци, един българин и един босненски гражданин са сред жертвите на атаката, според в. "Цайт". Във фаталната нощ българинът Калоян Велков се оказва в едно от заведенията, станали мишена на нападателя. Днес сутринта бившата съпруга на Велков - Хариета Колева все още не бе уведомила сина си за смъртта на баща си, тъй като детето било изключително привързано към бащата.

Предполагаемият нападател, 43-годишен мъж, както и 72-годишната му майка, са открити мъртви от властите в един апартамент в четвъртък сутринта.

Разследването на германските власти показва, че оръжието на стрелеца е закупено от онлайн магазин през 2014 година. Това породи дискусии за затягане на мерките за търговия на оръжия в мрежата.

Политиците в Германия осъдиха случилото се. Ангела Меркел дори заяви, че омразата е отрова. През октомври миналата година също имаше престъпление с расистки мотив - тогава уби двама души в град Хале. Той отново беше с крайнодесни възгледи.