Протестиращи гръцки националисти са нападнали с камъни полицията в Солун, която охранявала конференция на активисти на управляващата партия СИРИЗА. На форума се обсъждал договорът за новото име на Македония. Полицаите отвърнали на агресията със сълзотворен газ, съобщава БНР.

Ползите от договора за името на Македония, подписан в Преспа, беше темата на конференция, организирана в панаирното градче в Солун. На нея присъстваха и депутати от управляващата партия.

Над хиляда души с национални знамена и плакати "Македония е Гърция" се опитали да влязат в залата на конференцията. Полицията не ги допусна и частите на реда са били замеряни с камъни. В отговор последвал сълзотворен газ. Напрежението се засилило, след като към протестиращите се присъединили феновете на футболния отбор ПАОК.

Депутатът от Сириза Мутафидис се опитал да разговаря с протестиращите, които го нарекли "предател" и отказали диалог. Предполага се, че акцията с протеста е организирана от неофашистката партия "Златна зора".

След като видели, че няма да бъдат допуснати до активистите на Сириза и депутатите, протестиращите продължили да хвърлят камъни срещу полицията в центъра на Солун и пред местните офиси на Сириза. Настъпил хаос, като е била затворена централната улица на града. Задържани са четирима демонстранти.

В същото време македонският премиер Зоран Заев заяви, че ще подаде оставката, ако референдумът не успее, но е сигурен в успеха на допитването, предава македонският телевизионен канал 1TV.

"Да, ще напусна, ако референдумът не успее, но съм толкова сигурен, че ще успее. Очаквам сериозни проценти - 75-85 процента, съобразно това, какви са процентите на гражданите, които са заявили, че за ЕС и НАТО", каза Заев. "Гражданите нямат какво да изберат, нямат друга алтернатива. Те трябва само да потвърдят, че искат Македония да бъде член на ЕС и НАТО", добави той.

Премиерът каза, че все още не е мислил за въпроса на референдума, но това ще бъде свързано с ЕС и НАТО и разбира се с решението за името.