Първият бъдещ африканец астронавт загина в катастрофа с мотор. Става въпрос за 30-годишния Мандла Масеко, спечелил шанса си да стане първият човек от Африка, полетял в космоса, съобщава ВВС.

Масеко намерил смъртта си при катастрофа с мотор преди да осъществи мечтата си да стане астронавт. Трагичната вест бе потвърдена от семейството му.

През 2013 г. Масеко, който е служител на военновъздушните сили на САЩ, спечели конкурса, срещу над един милион кандидати, за едно от 23-те обявени места в американската космическа академия.

След това момчето от Претория се обучавало една седмица в космическия център "Кенеди" във Флорида, където е било подложено на тестове за едночасов суборбитален полет, планиран първоначално за 2015 г.

Масеко тогава коментира, че иска заниманието му да мотивира младите хора от Африка и да докаже, че те могат да постигнат мечтите си независимо от произхода си. Той даже планирал да се обърне към тях чрез сателитна връзка от космоса и се надявал да измисли реплика като тази на Нийл Армстронг от стъпването му на Луната през 1969 г. ("Това е една малка крачка за човека и голям скок за човечеството. - б.р."), която да се цитира с години.

Масеко е наричан още и "афронавт", а се описваше като типично момче от Претория, което върви по своя път.