Централна тема за румънските вестници днес е гаф на министъра на отбраната Михай Фифор по време на телевизионно интервю, в което той заяви, че в румънската военна база в Девеселу има балистични ракети вместо ракети-прехващачи.

"Как би могъл президентът Путин да бъде очарован от факта, че в Румъния имаме военна база в Девеселу с балистични ракети? Как би могъл президентът Путин да бъде очарован, че имаме базата Михаил Когълничану, населена с американски военни и че продължаваме да настояваме пред САЩ да се осигури постоянно присъствие на американските военни на румънска територия? Как би могла Руската федерация да бъде очарована, че Румъния развива военноморския си капацитет?", тези риторични въпроси зададе Фифор в интервю за телевизия Антена 3.

Най-голямата опозиционна партия в Румъния веднага поиска оставката на министъра. Говорителят на Национално-либералната партия Йонел Данка определи гафа като "опасен" и заяви: "Глупостта на правителството на (премиера Виорика) Дънчила вече става опасна, рискува да ни хвърли във война. Оставка!".

"Михай Фифор привлече вниманието на руснаците", пише в. "Котидианул" и отбелязва, че изявлението на министъра не е било пропуснато от набитото око на руските представители в Букурещ, предаде БТА.

"Континентален гаф" на министъра на отбраната, посочва "Ромъния либера". Твърденията на Фифор за балистични ракети в Девеселу наливат вода в мелницата на обвиненията на Русия, пише вестникът и допълва, че опровержението, предложено от Фифор, не е било убедително.

В. "Адевърул" цитира мнения на бившия президент Траян Бъсеску и на бившия външен министър Кристиан Дяконеску, според които Михай Фифор не може да остане на този пост след изказването, че във военната база Девеселу има ракети за атака, докато официалните представители на НАТО твърдят, че щитът в Румъния има строго отбранителен характер. Руската пропаганда вече експлоатира гафа на Фифор, посочва "Адевърул".

Бившият външен министър Кристиян Дяконеску коментира, че Михай Фифор "се е вписал точно в тона на посланията на Москва" и припомни, че руският президент Владимир Путин многократно е заявявал, че щитът в Девеселу маскира присъствието на ракети за атака. Според Дяконеску министърът на отбраната трябва да бъде уволнен или да подаде оставка.

Изданието Спутник.мд, което е "говорител на руската пропаганда", излезе със заглавие: "Фифор се изпусна", отбелязва "Адевърул".

Бившият президент Траян Бъсеску заяви, че министър Фифор трябва да подаде оставка. "Изявлението на Фифор злепоставя Румъния и САЩ пред съюзниците, които може да си помислят, че сме ги дезинформирали за оборудването в Девеселу. Михай Фифор се превърна в най-силния съюзник на Руската федерация в дискредитирането на стратегическите решения на Румъния, САЩ и НАТО", каза Бъсеску, цитиран от "Адевърул".

Вестникът цитира Павел Алексеенко, секретар в руското посолство в Букурещ, да казва, че изявлението на румънския военен министър е доказателство, че "американският щит в Девеселу е пряка и непосредствена заплаха" за Москва. Алексеенко благодари на министъра за "спонтанната истина".

Пред Радио Франс ентернасионал военният анализатор Александру Грумаз коментира, че "руската пропаганда" ще експлоатира максимално изявленията на министъра. Русия систематично твърди, че противоракетният щит в Девеселу крие не само отбранителна система и сега "руската пропаганда" ще използва грешката на министъра, за да каже, че Москва е имала право, коментира анализаторът. Според него грешката на министъра е "сериозна", но въпреки това няма да създаде проблеми във връзка с предстоящото посещение на Фифор в САЩ. "Румънско-американското партньорство е силно и интересите, включително икономическите, са много големи при положение, че Румъния ще плати вероятно в началото на септември втора система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", посочва анализаторът и припомня за покупките и на друго американско военно оборудване през последните месеци, като ракетите HIMARS и блиндираните транспортьори Пираня.