Френският парламент окончателно прие внесен от президентската партия "Република, напред" законопроект, който предвижда мерки за сигурност срещу осъдени за тероризъм след излежаването на присъдата им, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

За период от 5 или 10 години след излежаването на присъдата, съдът ще може да налага на осъдени за тероризъм да отговарят на призовки на съда по прилагане на наказания, да ги задължава да живеят на определено място, да им забранява да влизат в контакт с някои хора и да се появяват на някои места и да ги задължава да се явяват редовно в полицията, а при тяхно съгласие и да носят електронна гривна.

Тези мерки важат само за хора с присъди над 5 години затвор.

Председателят на парламента Ришар Феран, който също е от президентската партия, незабавно обяви, че сезира Конституционния съд, за да се установи съвместимостта между "превенцията на нарушения на обществения ред" и спазването на "конституционно гарантирани свободи".

Министърът на правосъдието и бивш адвокат Ерик Дюпон-Морети подкрепи закона и го нарече "балансирано решение".

През следващите три години от затвора ще бъдат пуснати около 150 осъдени за тероризъм, някои от които все още са опасни, заяви председателката на парламентарната комисия по право и съавторка на текста Яел Браун-Пиве.

Целта е да се запълни една пролука в правото ни, каза другият автор на текста, Рафаел Говен. Тези хора често са били осъдени в началото на 2010-те години, преди наказанията за тероризъм да бъдат втвърдени през 2016 г. след вълната от атентати във Франция.

Националният съвет на адвокатските колегии, който представлява 70-те хиляди адвокати във Франция, се обяви против "наказанието след наказанието" и осъди закона, който според него поставя под въпрос гаранциите на правовата държава.

Националната консултативна комисия за правата на човека също реагира критично и призова "да се придържаме към традиционните техники на разузнаването" и "да работим за приобщаването, което е единствената истинска гаранция за превенцията на рецидиви".