Френската полиция трябва да може да шпионира заподозрени чрез дистанционно активиране на камерата, микрофона и GPS-а на техните телефони и други устройства, решиха депутатите късно в сряда, съобщи АФП. Като част от по-широк законопроект за реформа на правосъдието, разпоредбата за шпиониране беше атакувана както от левицата, така и от правозащитници, въпреки че министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети настоява, че тя ще засегне само "десетки случаи годишно".

Мярката се отнася до телефони, лаптопи, както и автомобили и други свързани устройства и би позволила определянето на географското местоположение на заподозрени в престъпления, които се наказват с най-малко пет години затвор. Устройствата могат да се активират и дистанционно, за да записват звук и изображения на хора, заподозрени в тероризъм, както и в престъпления и участие в организирани престъпни групи.

Разпоредбите "пораждат сериозни опасения относно нарушаването на основните свободи", пише в изявление от май групата за цифрови права La Quadrature du Net. Тя се позова на "правото на сигурност, правото на личен живот и на лична кореспонденция" и "правото на свободно придвижване и напускане", като нарече предложението част от "плъзгане към тежка ръка в областта на сигурността".

По време на дебатите в сряда депутатите от лагера на президента Еманюел Макрон вкараха поправка, ограничаваща използването на дистанционен шпионаж до "когато това е оправдано от естеството и сериозността на престъплението" и "за строго определено време". Всяко използване на разпоредбата трябва да бъде одобрено от съдия, а общата продължителност на наблюдението не може да надвишава шест месеца. А чувствителните професии, включително лекари, журналисти, адвокати, съдии и депутати, няма да бъдат легитимни обекти на шпиониране.

"Далеч сме от тоталитаризма на 1984 г." - романа на Джордж Оруел за общество, подложено на тотално наблюдение, каза Дюпон-Морети. "Животът на хората ще бъде спасен" от закона, добави той.

Оспорваната мярка, която е част от член, съдържащ няколко други разпоредби, беше гласувана от членовете на Националното събрание в рамките на по-широк законопроект за реформа на правосъдието, който си проправя път през парламента на Франция.