Новите технологии навлизат и в погребалните церемонии, съобщава френската телевизия Бе Еф Ем.

Все повече французи избират да бъдат кремирани. Кремациите са били 50 процента от траурните церемонии във Франция през 2022 г. Но много французи избират по-специално "отношение" към праха им след кремацията, а именно разпръскване на определено място с помощта на дрон.

Търсенето в тази насока във Франция нараства и с този ритуал се е захванала компанията "Дрон плюриел" чрез своето погребално подразделение "Тера Сиела". Началото му е поставено през юни 2023 г. На дрона се инсталира специална урна с определени размери, откъдето прахът на покойника се разпръсва над определено място, което той е пожелал.

Тарифата на услугата стартира от 420 евро и може да достигне 1750 евро при по-специални искания, добавя БТА.

По-голямата сума е свързана с проучване на мястото, на което покойника би искал да бъде разпръснат прахът му, издаване за съответните административни разрешения и преминаване през съответните административни процедури.

Първоначално компанията се занимавала със заснемане на филми с помощта на дронове, но после се пренасочила към новата сфера на дейност, разказва основателят на фирмата Франк Сигие.

Той добавя, че при класическите погребални церемонии роднините на покойника се чувстват потиснати, докато церемонията с дрона е по-интимна.

Компанията е получила разрешения да разпръсква многократно прах на покойници над определени места във Франция. При по-специални искания за определени места тя предприема оглед и прави оценка дали е възможно да се реализира искането на клиента.

Според Франк Сигие разпръскването на праха с дрон помага най-болезнените спомени, свързани с покойника, да отлетят и остава само споменът за любовта.