Всички действия, предприети досега от Иран в нарушение на ядреното споразумение, са обратими. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини след днешното заседание на Съвета на ЕС.

Санкциите срещу Техеран, наложени от САЩ, не могат да бъдат преодолени, но се опитваме да смекчим последиците, добави тя. Могерини потвърди, че се обсъжда възможността за облекчаване на търговията с петрол от Иран.

Техеран в продължение на 14 месеца след оттеглянето на САЩ от споразумението продължаваше да изпълнява поетите задължения. Досега няма оценка, че допуснатите нарушения на споразумението са значителни, отбеляза тя.

Могерини съобщи, че външните министри от ЕС са подкрепили днес единодушно предложението за ускоряване на законната търговия с Иран. Тя добави, че въпреки различния подход към Техеран, САЩ остават най-близкият партньор и съюзник на ЕС.

Иран може да се върне към положението отпреди сключването през 2015 г. на международното споразумение за ядрената му програма, заяви по-рано днес говорителят на Иранската организация за атомна енергия (ИОАЕ), цитиран от Франс прес.

"Ако европейците и американците не искат да действат съгласно ангажиментите си, ние ще компенсираме, ограничавайки ангажиментите си, и ще се върнем към положението отпреди четири години", каза Бехруз Камалванди, цитиран от иранската държавна информационна агенция ИРНА.

В отговор на решението на САЩ да се оттеглят едностранно през май 2018 г. от сключеното на 14 юли 2015 г. споразумение, Иран започна постепенно да спира изпълнението на някои от ангажиментите си, за да принуди партньорите си по сделката да действат за спасяването й.

"Тези мерки не са взети от упорство, а за да се даде възможност на другата страна да се вразуми и да изпълнява задълженията си", каза Камалванди, докато в Брюксел външните министри от Европейския съюз са на среща в опит за спасяване на споразумението.

Сделката между Техеран и т.нар. Шесторка (Китай, САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Германия), сключена след години усилия, предвижда ограничаване на иранската ядрена програма в замяна на вдигане на международните санкции срещу Иран.

Възстановяването на американските наказателни санкции срещу страни, които имат бизнес отношения с Техеран, след отказа на Вашингтон от ангажиментите му заплашва споразумението, лишавайки Иран от икономическите придобивки, на които той разчиташе по силата на сделката.

Иран от месеци иска от държавите, които остават страна по споразумението, да му помогнат да заобиколи санкциите и най-вече да има възможност да продава петрола си и да изведе финансовата си система от изолацията, на която го осъждат американските наказателни мерки.

Откакто САЩ се оттеглиха от споразумението, Иран многократно заплаши да направи същото, ако не бъдат гарантирани интересите му.