Европейският съюз /ЕС/ реши да даде на Великобритания исканата отсрочка за Брекзит до 31 януари 2020 г.. 27-те посланиците на страните от Евросъюза решиха, че отлагането ще бъде гъвкаво, което означава, че Обединеното кралство може да напусне Съюза и по-рано от 31 януари, ако британският парламент одобри споразумението.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи в Туитър, че решението ще бъде одобрено в писмена процедура, а няма да бъде свиквана извънредна среща на върха. "27-те от ЕС се съгласиха, че ще приемат молбата на Обединеното кралство за гъвкаво отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 г. Очаква се решението да бъде формализирано чрез писмена процедура", написа Туск в личния си акаунт в Туитър.

Еманюел Макрон позволи миналата седмица на блока да постигне решение за отлагане.

Новината идва в момента, когато стана ясно, че британското правителство начело с Борис Джонсън внася в Камарата на общините процедура за провеждане на извънредни общи избори на 12 декември.

Европейският съюз най-вероятно ще склони днес да даде отсрочка за Брекзит до 31 януари, каза по-рано тази сутрин източник близък до френския президент Еманюел Макрон, който не позволи миналата седмица на блока да постигне решение за отлагане, предаде Ройтерс.

 Източникът отбеляза, че това е резултат от разговора на Макрон с британския премиер Борис Джонсън през уикенда.

"Вероятността за избори се увеличи значително през уикенда", допълни източникът, като подчерта, че третата по ред отсрочка на Брекзит ще е обвързана с определени условия. Те включват отказ от предоговаряне на постигнатото от Джонсън споразумение и даване на възможност на 27-те страни членки да се срещат без участието на Великобритания, за да обсъждат бъдещето на блока.