Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган обсъдиха сроковете, в които може да бъде подписано междуправителственото споразумение между Москва и Анкара за реализацията на „Турски поток“, предаде БНР.

Заедно с Путин на срещата с Ердоган от руска страна са участвали енергийният министър Александър Новак и ръководителят на "Газпром" Алексей Милер.

Срещата се състоя в рамките на Г-20 в Анталия, Турция.

Според руския енергиен министър двамата президенти са обсъдили концептуалните въпроси, както и времевата рамка, в която може да бъде реализиран проектът „Турски поток“.

Новак допълни, че колкото по-скоро се подпише междуправителственото споразумение, толкова по-бързо ще се и реализира.

Преди дни президентът Путин отбеляза пред турската Анадолска информационна агенция значението на този енергиен проект между Москва и Анкара, казвайки, че газопроводът ще продължи за Европа през турско-гръцката граница.

В началото на ноември т.г. турският енергиен министър Али Реза Алабуюн заяви, че руският газ по двете направления на „Турски поток“ ще влиза и съответно ще се транспортира от Турция към Европа през 2021 година вместо през планираната 2019 година, както се надяваше Москва.

Проблемът, който забавя подписването на руско-турското енергийно споразумение за газопровода, бе свързан с цената на руския газ и евентуалното му намаление, което Анкара настояваше да получи.

Руският енергиен министър каза по-рано, че въпросът за намалението може да се разгледа в зависимост от увеличаването на количество газ и реализирането на нови инвестиционни проекти.

"Газпром" не изключва, че сроковете за изпълнението на проекта "Турски поток" могат да се променят с една година, коментира на 7-ми октомври вицепрезидентът на руския газов монополист Александър Медведев на среща с журналисти.

Ако сроковете се променят с една година, нищо страшно няма да стане, каза още вицепрезидентът на "Газпром".

Турските власти, според думите му, изтъкнали значението на първата линия от "Турски поток", но са готови за строителството и на всичките четири. Преди това президентът на "Газпром" Алексей Милер заяви, че плановете са за строителство на не повече от две линии.

По думите му проектът не е изправен пред никакви политически рискове.

Работата по подготовката на текста за междуправителствено споразумение напредва, никакви фактори не влияят на тази работа, допълни Милер, отговаряйки на въпрос дали ситуацията в Сирия няма да се отрази на постигането на договореност.