Европейската комисия инициира днес план за действие, съдържащ подробности относно мерките за ограничаване на нелегалната миграция в ЕС през Западните Балкани.

ЕК иска да засили граничния контрол в региона, да продължи работата по съгласуване на визовата политика и да осигури подкрепа при регистрирането на търсещите убежище, заяви заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас.

Изпълнителният орган на ЕС предприема тези действия след повече от 22 000 опита за незаконно преминаване на границата през Западните Балкани през октомври, което е 159 процента повече в сравнение с 2021 година по данни на Фронтекс, Европейската агенция за гранична и брегова охрана. Общо повече от 280 000 опита за нелегално влизане в ЕС са регистрирани през първите 10 месеца на 2022 година, съобщава Фронтекс, от които по маршрута през Западните Балкани случаите са над 120 000.

Повечето хора, които пристигат в блока без визи, минават през Сърбия, каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Въпреки това всички страни от Западните Балкани "имат значителни пропуски, когато става въпрос за съгласуване на визовата политика с ЕС", добави Йохансон. Еврокомисарят каза, че Сърбия е прекратила безвизовия режим с Бурунди и Тунис, като е обещала да направи същото и с Индия.

Според заместник-председателя на ЕК Схинас е неприемливо за страните от Западните Балкани да имат визови споразумения, които се използват "като вратички за получаване на нелегален достъп" до ЕС.